Vorige winter kwamen 2 snowboarders achter mij en mijn groep aan.. Duidelijk was dat ze niet de meest ervarene wintersporters waren. Eigenlijk wilde ik ze uitleggen dat ze zichzelf en ons in gevaar konden brengen.. maar ze bleven op te grote afstand waardoor ik besloot om dan maar mijn route te wijzigen. Ik wilde deze jongens niet in mijn nek hebben! Mijn groep heb ik de sneeuwpockets aangewezen die evt. door de snowboarders zouden kunnen worden afgezet. Ik koos ervoor om een moguls run te skien, terug richting piste. Behoorlijk boos heb ik die moguls een potje laten ruiken totdat er 1 mogul genoeg van had.. een dubbele flip,bam crash.. .. Op het moment dat ik mijn ene ski 20 meter boven me spot, zie ik ook die stuifsneeuw-wand op me afkomen! Door mijn routekeuze geen gevaar voor me.. zelfs niet na crash.. maar had ik 10 meter verder naar links geskied, hadden die snowboarders mij met hun onwetendheid begraven!!
Niet alleen goed om ‚bewust‘ te zijn .. Kennis, oefening, buddies, het heel goed beheersen van ski- snowboard-technieken en consequent en alert blijven, zijn een Must!! Domme keuzes mogen niet gemaakt worden (of je moet door een engeltje begeleid worden), egoïsme en arrogantie worden bestraft, terughoudendheid en respect voor de bergen/natuur, word beloond!
Geef elkaar ook geen groepsdruk… ook een gids niet.. uiteraard willen die een perfecte ervaring bieden.. en als jij je verwachtingen dan erg hoog aanzet en uitspreekt is dat voor de gids-‚mens‘ een (onbewuste) druk… of het: ‚Ik heb maar 1 week vakantie, en ik heb niet voor niets mijn poederlatten mee!‘
Algemeen weinig sneeuw..
Het is al langere tijd droog .. ingewaaide pockets, Nord, >1800mtr bieden nog zachte ‚koude‘ sneeuw… het vlakkere terrein is afgekrast… (Cocktail voor… ?! )
http://wepowder.nl/academy
Mijn terughoudendheid heeft me ook ontevreden klanten bezorgd.. Alhoewel ik tevreden was.. ze waren gezond en voldaan aan het einde van de dag.. alleen stonden hun eigen voorstellingen, het bewust zijn van hun eigen geluk, in de weg!
Vandaag de dag met iets minder tevreden zijn, maar gezond, schijnt zelden te zijn. En nadenken en het realiseren van consequenties is niet zo gemakkelijk voor velen, om niet te spreken over het, zo goed als niet meer aanwezige, gevoel van eigenverantwoordelijkheid, dankbaarheid, zich nietig voelen… alsof de mens er bang voor geworden is, of het is gewoon ‚onbewust leven’… ?!
Nadenkend en op een verantwoorde manier, realiserend dat de natuur sterker is, of iig dat je als mens misschien niet superieur bent.. in de poeder een paar ‚Droom-bochten‘ realiseren, overleven om dankbaar te kunnen zijn! Dat is toch het recept !? … Oma’s recept is altijd de beste! 😉 Vanwege de hele ‚Freeride‘ hype hoeft daar niets aan veranderd te worden!
…. note: ongelukken gebeuren natuurlijk ook.. maar met een lekke band ga je sowieso de snelweg niet op..
Ride safe & become an old skier / snowboarder.
kapow-3
Learn , Think, Enjoy!
Lawinegevaar 3 Gevaarlijker dan je denkt : http://wepowder.nl/forum/topic/239569
 

Schreibe einen Kommentar